Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Znajdź ekologiczny barszcz z buraków kiszonych na artmankiszonki.pl.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą spożywamy zazwyczaj w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych zabaw. W domostwach, w których zwyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach nie tylko w formie zupy, lecz także jako dodatek do innych posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do bułeczek drożdżowych z grzybowym nadzieniem

Wydaje się, że barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego lekko słodki, a zarazem kwaśny aromat powoduje, iż idealnie stapia się on z różnorodnymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – niektórzy wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami, inni preferują w nim jajko na twardo, ziemniaki i kiełbasę. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, ale też smakowita przekąska lub kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupkiego krokiecika z pieczarkami czy bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.

Warto zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, a także dużo żelaza, przez co rekomenduje się go anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie z reguły zjada się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na bazie zakwasu z kiszonych buraków!

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz wykorzystuje własne ulubione dodatki i w inny sposób przyprawia to danie. Jedni wolą barszcz na ostro, dobrze pieprzny, inni wsypują do niego odrobinę cukru, by podbić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przygotuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przygotować samodzielnie, ale okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa co najmniej siedem dni. Jeżeli jednak nieoczekiwanie najdzie cię ochota na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w markecie lub online.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]