Artykuły fermentowane po latach zapomnienia ponownie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu składniki niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to też wspaniałe źródło witamin. Godne uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu powinno się pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka czy niestrawność. Wzmacniają one także apetyt i stanowią osłonę w czasie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]