Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Jeśli szukasz kapusty kiszonej bez konserwantów, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Specyficzny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu dań i statystyczny Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Kapusta kiszoną – źródło potrzebnych składników odżywczych i witamin

Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że tych określeń używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych, które wynaleziono za sprawą szukania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne magazynowanie pokarmów. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach spożywanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy i minerały, których pozyskanie zimą było zdecydowanie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A należy podkreślić, że kwaszona kapusta posiada mnóstwo substancji nieodzownych dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B9, B5, B1). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi magnezu, probiotyków czy żelaza. Jednocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, zatem poleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.

W jakich posiłkach znajdziemy kwaszoną kapustę?

Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako przystawka do potraw, jak i jako podstawowy ich składnik. Niegotowaną zwykle spożywa się ją jako surówkę z tartą marchwią oraz siekaną cebulką, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także składnik, który bardzo dobrze komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, stąd używa się jej w farszu do krokietów, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania jak bigos, kapuśniak bądź góralska kwaśnica.

Właściwie każda rodzina posiada swój przepis na kapustę kiszoną, lecz współcześnie raczej rzadko zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz większych woreczkach bez problemu znaleźć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swojej ofercie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]