Od prężnego rozwoju przemysłu spożywczego, który obserwujemy od początku XX w., artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej wypełniać różnorodnymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednakże
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia ponownie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o leczniczych
Dzieci uwielbiają asystować nam w gotowaniu – dekorować ciastka czy przynosić i wybierać składniki. Pragniesz rozwinąć fascynację swojego malucha? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Tutaj dowiesz się, czego dotyczą takie
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą spożywamy zazwyczaj w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych zabaw. W domostwach, w których zwyczaj jedzenia posiłków z dwóch
Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, stał się w ostatnich latach bardzo popularny. Z każdej strony atakują nas
Pomimo, że jesteśmy przyzwyczajeni do szablonowych połączeń smakowych, nie znaczy to, że parowanie ze sobą produktów, które na pozór absolutnie do siebie nie pasują, nie może dać zaskakujących i, co
Kiszonki są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański rarytas, rzadko napotykany w pozostałych rejonach świata. Jednakże kiszone przetwory warzywne modne są
Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej, a także zabezpieczy go m.in. przed poślizgnięciem lub kontaktem
Specyficzny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu dań i statystyczny Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta
Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kubka gorącej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się także